DE / EN
 
Sitemap  
DE / EN
house, 2014

Site-specific light installation, not realized
Office building Vaduz (FL), competition

Total length of glass tubes: 21 m
Murano glass tubes, steel cables, two external neon transformers


In a new office building in Vaduz, a multi-storey atrium is shaped by several preambles that counterpoise with the different floor levels and concrete ceilings. The site-specific light installation house interacts with the spatial dynamics of the atrium, in particular emerging through the open staircase and the reflective chrome steel panels.

house is a 20m-long, monochrome spatial drawing made of custom-built red neon lights, centrally fitting the void from the first to the fourth floor. In its shape, the work suggests a rising three-dimensional graph.

Observed from a certain point of view at the foyer staircase, the perspective of the spatial drawing is resumed into the image of a graphic figure: one can distinguish a house, the so-called "Haus vom Nikolaus" ["House of St Nicholas"]. The "Haus vom Nikolaus" is a mind riddle for children and a mathematical problem at the same time. The concept is to create a drawing of a roofed house without lifting the pencil from the paper and without having to go through one of the routes twice. From a mathematical point of view, the "Haus vom Nikolaus" refers to a so-called Euler circle and therefore a topic from graph theory.

icon camera Images

Single Image
Single Image
Single Image
Single Image
Single Image
Single Image
Single Image
Single Image
Single Image